http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 6 listopada 2012

Jabłecznik z adwokatem



I znowu przepis z jabłkami, a jakżeby inaczej, w kuchni pachnie nimi, i szkoda było by gdyby się zmarnowały. 

Składniki:
2 szklanki maki pszennej,
1/2 szklanki maki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
2 łyżki adwokata,
200 g miękkiego masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
2 łyżki cynamonu,
2 jajka,
2 średnie jabłka - ja dałam szarą renetę, pokrojone w drobne plastry

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać. Osobno wymieszać mleko z adwokatem. Miękkie masło utrzeć z 1/2 szklanką cukru na puszystą masę, resztę cukru wymieszać z cynamonem. Nadal ucierając dodawać po 1 jajku i ucierać, aż całość połączy się z masą. Następnie na mniejszych obrotach dodawać mąkę na zmianę z mlekiem - w 3 partiach, cały czas miksując, aż do połączenia składników (mleko i mąkę dodajemy jedno po drugim). Masę przełożyć do formy , na wierzch położyć plastry jabłka, całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec około 50 min., aż do suchego patyczka. 
Do ciasta użyłam  blachy o wymiarach 28 x 20 cm. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz