- 2 wafle
- 3 opakowania herbatników po 100 g, użyłam zwykłych i kakaowych
- pół szklanki siekanych orzechów
- 3 łyżki płatków owsianych
- masło 250 g
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
Mleko, cukier zwykły i waniliowy ogrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodajemy kakao, mleko w proszku, mieszamy do czasu, aż "pyrknie". Ściągany z ognia, dodajemy pokruszone drobno herbatniki, orzechy i płatki owsiane. Gdy masa przestygnie, ale nie będzie zbyt zimna wylewamy ją na wafel, przykrywając drugim. Wafle zawijamy w folię aluminiowa i możemy delikatnie przykryć czymś cięższym aby wafle połączyły się z masą, Nie należy wafli przyciskać zbyt długo, bo wtedy za bardzo zmiękną, najlepiej po godzinie sprawdzić, przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego.
Bardzo lubię takie słodkości w waflu:)
OdpowiedzUsuń