http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 8 grudnia 2012

Bułeczki hamburgerowe

Dziś mamy ochotę na hamburgery, takie domowe, ale najlepsze do nich są oczywiście bułeczki też robione w domu. Polecam przepis, jest szybki do przygotowania, a bułki są pyszne.







Składniki:( ilość na około 12 sztuk)

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 4,5 szklanki mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • sezam do posypania
W małym naczyniu zagrzać mleku z wodą i masłem, do temp. około 50 stopni, ważne aby nie zagotować mleka, ma być cieple, ale nie gorące. Masło powinno się w nim rozpuścić.

W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, następnie dodać 1 jajko i znów wymieszać. Ciągle mieszając dodawać pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiać, tak długo,aż zacznie nam odchodzić od ręki. ( około 5-10 min).

Podzielić ciasto na 12 równych części, uformować z nich kulki, umieści na posmarowanej tłuszczem blasze, lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 

Piec w temp. 200 stopni, około 20 min, aż bułeczki się zarumienią. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz