porcja na około 6 salaterek
- 2 duże nogi wieprzowe
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 3 marchewki
- puszka groszku
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz do smaku ( jeżeli macie taką możliwość to pieprz świeżo mielony)
Nogi wieprzowe myjemy, nacinany w kilku miejscach i zalewamy 3 litrami wody, i zagotowujemy. Kiedy nóżki się zagotują, należy zebrać "szumowiny", które powstały. Dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, i pokrojone 2 ząbki czosnku. Po pół godzinie, od zagotowania dodać całe marchewki, i ćwiartki z kurczaka, całość gotować na małym ogniu.
Po 15 minutach sprawdzić miękkość marchewki, powinna być miękka, ale nie rozgotowana, wyciągnąć poczekać, aż wystygnie, a następnie pokroić w kostkę. Po kolejnych 15 minutach sprawdzić czy kurczak jest miękki, jeżeli tak, to wyciągnąć, ostudzić i drobno pokroić.
Nogi gotować jeszcze na bardzo małym ogniu około 1.5 godziny, w tym czasie trochę rosołu z nóżek wyparuje, ale pozostanie część w której jest sporo żelatyny w związku z tym nie ma potrzeby używania sztucznych żelatyn wiążących.
Na samym końcu sprawdzić smak rosołu, jeżeli jest potrzeba to dodać soli i pieprzu do smaku, na samym końcu dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku.
Na dnie salaterek układać porcję groszku, marchewki ( oczywiście wg uznania, jeżeli nie lubicie groszku to po prostu go nie dodajcie) i kurczaka, zalewać chłodnym rosołem. Poczekać, aż galaretki ostygną i wstawić do lodówki.
Galarety podajemy z octem, smacznego.
ja dodaję jeszcze jajeczko:) uwielbiam!!:) piękne zdjęcie, pozdrawiam i zapraszam do mnie:))
OdpowiedzUsuń