http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 14 grudnia 2012

Galareta drobiowa

Składniki:
 porcja na około 6 salaterek

  • 2 duże nogi wieprzowe
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • puszka groszku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku ( jeżeli macie taką możliwość to pieprz świeżo mielony)




Nogi wieprzowe myjemy, nacinany w kilku miejscach i zalewamy 3 litrami wody, i zagotowujemy. Kiedy nóżki się zagotują, należy zebrać "szumowiny", które powstały. Dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, i pokrojone 2 ząbki czosnku. Po pół godzinie, od zagotowania dodać całe marchewki, i ćwiartki z kurczaka, całość gotować na małym ogniu. 
Po 15 minutach sprawdzić miękkość marchewki, powinna być miękka, ale nie rozgotowana, wyciągnąć poczekać, aż wystygnie, a następnie pokroić w kostkę. Po kolejnych 15 minutach sprawdzić czy   kurczak jest miękki,  jeżeli tak, to wyciągnąć, ostudzić  i drobno pokroić.
Nogi gotować jeszcze na bardzo małym ogniu około 1.5 godziny, w tym czasie trochę rosołu z nóżek wyparuje, ale pozostanie część w której jest sporo żelatyny w związku z tym nie ma potrzeby używania sztucznych żelatyn wiążących. 
Na samym końcu sprawdzić smak rosołu, jeżeli jest potrzeba to dodać soli i pieprzu do smaku, na samym końcu dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku. 
Na dnie salaterek układać porcję groszku, marchewki ( oczywiście wg uznania, jeżeli nie lubicie groszku to po prostu go nie dodajcie)  i kurczaka, zalewać chłodnym rosołem. Poczekać, aż galaretki ostygną i wstawić do lodówki. 

Galarety podajemy z octem, smacznego. 


  

1 komentarz:

  1. ja dodaję jeszcze jajeczko:) uwielbiam!!:) piękne zdjęcie, pozdrawiam i zapraszam do mnie:))

    OdpowiedzUsuń