http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 1 grudnia 2012

Pieczone jabłka z żurawiną

Świątecznych przepisów czas zacząć, dziś na deser pieczone jabłka...






Składniki:

  • 4 nieduże jabłka
  • 4 łyżeczki żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie sos angielski

Jabłka przeciąć na 2/3 wysokości, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Żurawinę  drobno pokroić i napełnić nią jabłka. Wierzch można delikatnie posypać cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia, wlać troszkę wody (jedynie aby lekko przykryła dno blachy)  i piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Podawać gorące. Ja dodatkowo polałam  żurawinę  po upieczeniu sosem angielskim ( przepis na ten pyszny deserowy sos już jutro).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz