http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 22 stycznia 2013

Bezy kawowe

Te ciasteczka szczególnie przypadną do gustu zwolennikom bezów i kawy,  to prosty i szybki przepis. Bezy są lekko  wilgotne  i  chrupiące, idealne do popołudniowej kawy.





Składniki:

  • 2 białka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 

Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy partiami cukier puder, na samy końcu mąkę i kawę.
Powstałą masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy zwiększą trochę swoją objętość, więc należy pamiętać, aby zachować odległość  pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami.
Blachę z bezami wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 140 stopni. Bezy pieczemy około 40 minut w tej temperaturze. Upieczone bezy powinny odchodzić od papieru, jeżeli są jeszcze wilgotne pieczemy jeszcze 10-15 minut w temp. 100 stopni.

Smacznego.




p.s. Przepis znalazłam na Gotuje bo lubię.

3 komentarze: