http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tartaletki z jabłkami i bezą

Takie małe tartaletki są idealne pod każdym względem, można przygotowywać je na słodko i słono, tym razem w słodkiej wersji,  mini szarlotki.

Składniki na ciasto: (6-8 babeczek):

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szklanka mąki
  • 7,5 dkg margaryny lub masła

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na stolnicy, a następnie  schować ciasto do lodówki na około pół godziny. 



Składniki na masę jabłkową:
  • 5 średnich kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub białego)
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/4 szklanki wody

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier, 1/4 szklanki wody i resztę składników i tak podsmażać  jabłka przez około 10-15 minut. 





Masa bezowa:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, kiedy białka już będą odpowiednio ubite stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy, aż masą będzie gładka i świecąca. 





Foremki tartaletek nasmarować delikatnie tłuszczem, rozwałkować ciasto, foremki wypełniać ciastem i delikatnie nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Tarlatetki piec w temp. 180 stopni,  przez 10 minut. 

Następnie wyjąć babeczki i  wypełnić masą jabłkową, na wierzch nakładać masę bezową. 

Całość piec jeszcze przez 20-30 minut. 


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Czarujące :)
    Uwielbiam takie maleństwa - znakomicie prezentują się na talerzach :)

    OdpowiedzUsuń