http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 3 lutego 2013

Racuchy na jogurcie naturalnym z karmelizowaną pomarańczą.

To małe racuszki, które  pod wpływem sodu, bardzo rosną, dlatego trzeba pamiętać, aby je smażyć na średnim tłuszczu, aby miały możliwość usmażenia się , a jednocześnie ważne jest aby się nie spaliły. 

Składniki: ( z przepisu wychodzi około 15 małych placuszków)

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki sody
  • tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki, oprócz tłuszczu mieszamy razem, masa jest dość gęsta, dlatego porcje do smażenia można spokojnie kłaść łyżką.  

Składniki na karmelizowaną pomarańczę:
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanka wody
Pomarańczę pokroić na drobne kawałki, a następnie zblenderować na gładką masę. Na patelnię wylać sos pomarańczowy dodać wszystkie pozostałe składniki, i tak smażyć do momentu wyparowania wody, i połączenia wszystkich składników. Pomarańcza się skarmelizuje i sos będzie gesty. 

Racuchy polewamy sosem, lub posypujemy cukrem pudrem i dopiero wtedy polewamy sosem.



Smacznego.

1 komentarz:

  1. Mmm, jakie grubaśne :) Idealne racuszki na leniwy poranek.

    OdpowiedzUsuń