http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 8 marca 2013

Piaskowa babka marmurkowa

Pora na Wielkanocne przepisy, zaczynamy od babek. To przepis dla Mareczka, a raczej Pati, żeby Mareczkowi zrobiła "suchą" babkę na Wielkanoc, cokolwiek to oznacza. Tak jak obiecałam przepis  zamieszczam.





Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka 
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 kopiate łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Mąkę wymieszać z proszkiem, a następnie podzielić na 2 równe części. Do jednaj dodać kakao i wymieszać dokładnie. 
Margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać cukier puder na przemian z żółtkami. Na końcu dodać cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubić białka, a następnie połączyć z przygotowaną masą. Podzielić całość na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać, do drugiej mąkę z kakao i również wymieszać. 
Formę na babkę natrzeć margaryna i opruszyć tarta bułką. Przygotowanymi masami napełniać na zmianę foremkę. Piec w temp. 180 stopni, około 1 godziny, ale należy sprawdzać babkę już wcześniej, najlepiej metodą do "suchego patyczka".


Smacznego.

1 komentarz: