http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 14 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami posypane migdałami

Dzisiaj tak jak obiecałam drożdżówki z truskawkami.

Składniki:
  • 50 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki plus 4 łyżki
  • szklanka mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • truskawki, około 2 szklanek
  • migdały do posypania
  • jajko



Do  ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki cukru, rozkruszamy drożdże, wsypujemy 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie ubijamy w misce mikserem jajko i żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Kiedy drożdże wyrosną wlewamy je do masy jajecznej, i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto ręką, pod koniec dodajemy jeszcze olej, jeżeli ciasto jest zbyt wolne, należy dodać jeszcze troszkę mąki.* Ciasto wyrabiamy ręką, dopóki nie  zacznie odchodzić od ręki. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak aby wyrosło. 
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy go na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm,  kroimy kwadraty o wymiarach 10 na 10 cm, na każdym kwadracie, układamy truskawki przekrojone na pół, a przeciwległe boki łączymy u góry. 
Drożdżówki przekładamy na blachę posmarowana tłuszczem, ostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. 
Drożdżówki pieczemy w temp. około 180 stopni, przez 15-20 minut. 

*mąkę należy dodawać z umiarem, stopniowo tak aby ciasto nie wyszło za tęgie lub za rzadkie, czasami trzeba dodać maki, a czasami jej ująć 
 
Smacznego.   



1 komentarz: