http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 12 czerwca 2013

Lekkie placuszki z truskawkami

Truskawki teraz królują, wartko więc to wykorzystać. Dzisiaj zrobiłam dżem, troszkę zamroziłam na zimę, a na podwieczorek zrobiłam lekkie placuszki z przepisu Asi. 

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka truskawek



W naczyniu mieszamy lub ubijamy jogurt z jajkami, i olejem. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ma być jednolita i gładka. 
Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z teflonem, kładziemy łyżka 3 placki w odległości, tak, aby na siebie nie zachodziły. Kiedy placki już upieką się z jednej strony, kładziemy na górze tryskawki pokrojone w grube plastry, odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut na niezbyt mocnym ogniu. 
Placki posypujemy cukrem pudrem, albo bitą śmietaną. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz