http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 29 czerwca 2013

Kapusta zasmażana na ciepło

Dzisiaj obiecana wcześniej kapusta na ciepło, idealna do drugiego dania.

Składniki, porcja na 2 osoby:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • woda
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta suszonego lubczyku


Kapustę poszatkować przełożyć do garnka, zalać wodą tak aby przykryła kapustę, posolić i gotować. Cebulę obrać, pokroić na kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Kiedy już cebula zmięknie dodać do kapusty i nadal dusić na wolnym ogniu. Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. Dodać do kapusty i gotować jeszcze przez około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać lubczyk. Dusić kapustę, dopóki woda nie wyparuje, a kapusta nie będzie miękka. Kiedy kapusta już będzie gotowa, wyłączyć ją i dodać do niej śmietanę. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz