- 250 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 50 dkg maki pszennej
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru
- gotowa masa makowa
- jajko do posmarowania
Mleko podgrzewamy, aby stało się lekko ciepłe, dodajemy drożdże, dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł, na około 10 minut. Po tym czasie przelewamy go do miski dodajemy połowę mąki, żółtka, resztę cukru i wszystko dobrze mieszamy. Stopniowo dodajemy roztopione i wystudzone masło i resztę mąki. Mąkę dozujemy tak, aby ciasto nie wyszło za tęgie. Wyrabiamy go, około 5 minut, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy starając się, aby miało kształt koła, na grubość 3-4 mm. Każde koło dzielimy na 8 części / trójkątów - tak jak na zdjęciu. Na każdym rozsmarowujemy gotową masę makową*. Zwijamy rogaliki od części szerszej do węższej i układamy na blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane rogaliki odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Przed samym wstawieniem do piekarnika, każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w piekarniku, wcześniej nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut, powinny być brązowe z zewnątrz i od spodu. Po wystudzeniu rogaliki możemy posmarować lukrem.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru pudru
Sok z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę przez około 5-10 minut, jeżeli jest za rzadki należy jeszcze dodać cukru.
Smacznego.
* gotową masę makową użyłam pierwszy raz, z powodu braku czasu, i osobiście nie polecam, chyba, że macie jakieś swoje, już sprawdzone, i bardzo dobre,
Z makiem najlepsze ! :)
OdpowiedzUsuń