http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 11 listopada 2013

Ryż z jabłami

Moja córka bardzo lubi taki ryż a jeszcze jak całość posypię cukrem pudrem lub owocami sezonowymi to jest zachwycona. Dzisiaj tradycyjna wersja na ryż z jabłkami tymi jesiennymi. 

Składniki:

  • ryż=> aby był odpowiednio ugotowany i nie zrobił się kleisty należy pamiętać, żeby dać  dwa razy więcej wody niż ryżu i wsypywać go na gotującą się wodę, 
  • jabłka => w zależności od upodobań, czy ma ich być dużo, czy niekoniecznie, ja użyłam około kilograma na szklankę ryżu, jabłka obieramy 
  • masło,pół kostki
  • cukier waniliowy i zwykły, około 3 łyżek
  • opcjonalnie cynamon.


Ryż  gotujemy wg uwag powyżej, kiedy już zaczyna mięknąć, wyłączamy gaz i ostawiam go. Ryż nie musie być bardzo miękki, gdyż podczas pieczenia dodatkowo zmięknie, Przygotowujemy  brytwankę do pieczenia w piekarniku, może to być naczynie żaroodporne.Wysypujemy 1/3 ryżu, na to ścieramy na tarce połowę jabłek, na wierch dajemy kilka plastrów masła. Posypujemy cukrem waniliowym i zwykłym oraz cynamonem. Czynność tą powtarzamy raz jeszcze, na sam wierzch dajemy tylko ryż i masło. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopnie, przez około 30 minut. Całość przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz