Moja córka bardzo lubi taki ryż a jeszcze jak całość posypię cukrem pudrem lub owocami sezonowymi to jest zachwycona. Dzisiaj tradycyjna wersja na ryż z jabłkami tymi jesiennymi.
- ryż=> aby był odpowiednio ugotowany i nie zrobił się kleisty należy pamiętać, żeby dać dwa razy więcej wody niż ryżu i wsypywać go na gotującą się wodę,
- jabłka => w zależności od upodobań, czy ma ich być dużo, czy niekoniecznie, ja użyłam około kilograma na szklankę ryżu, jabłka obieramy
- masło,pół kostki
- cukier waniliowy i zwykły, około 3 łyżek
- opcjonalnie cynamon.
Ryż gotujemy wg uwag powyżej, kiedy już zaczyna mięknąć, wyłączamy gaz i ostawiam go. Ryż nie musie być bardzo miękki, gdyż podczas pieczenia dodatkowo zmięknie, Przygotowujemy brytwankę do pieczenia w piekarniku, może to być naczynie żaroodporne.Wysypujemy 1/3 ryżu, na to ścieramy na tarce połowę jabłek, na wierch dajemy kilka plastrów masła. Posypujemy cukrem waniliowym i zwykłym oraz cynamonem. Czynność tą powtarzamy raz jeszcze, na sam wierzch dajemy tylko ryż i masło. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopnie, przez około 30 minut. Całość przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz