http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 22 grudnia 2013

Ciastka wiatraczki

I moja kolejna propozycja na Święta, chociaż te ciasteczka można piec o każdej porze roku.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 margaryna
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • drylowane wiśnie lub dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy a następnie zagniatamy. Przygotowane ciasto chowamy do lodówki na około pół godziny. 
Po tym czasie wyciągamy, ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, kroimy kwadraciki o wymiarach 3-3.5 cm, ciastka nacinamy od rogu do środka, ale nie przecinamy ich całych w środku powinno zostać nienacięte koło. Co drugi bok zwijamy do środka, a na wierzchu kładziemy wiśnię, lub kawałek marmolady. 
Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni, należy sprawdzać czy nam się nie przypalają boki, ciasto powinny być  żółte, a nie lekko brązowe. 
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy ciasta obficie cukrem pudrem. 




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz