Składniki:
- 500 g mąki
- 1 margaryna
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- drylowane wiśnie lub dowolna marmolada
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy a następnie zagniatamy. Przygotowane ciasto chowamy do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie wyciągamy, ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, kroimy kwadraciki o wymiarach 3-3.5 cm, ciastka nacinamy od rogu do środka, ale nie przecinamy ich całych w środku powinno zostać nienacięte koło. Co drugi bok zwijamy do środka, a na wierzchu kładziemy wiśnię, lub kawałek marmolady.
Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni, należy sprawdzać czy nam się nie przypalają boki, ciasto powinny być żółte, a nie lekko brązowe.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy ciasta obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz