http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 26 lutego 2014

Krupnik

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki średnie
  • 3 garści kaszy jęczmiennej
  • 3 litry wody
  • garść pokrojonej ciemno zielonej części pora
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie śmietana 12%
  • sól, pieprz do smaku. 



Skrzydełka z kurczaka zalewamy wodą i  gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy je i po ostudzeniu obieramy z mięsa, które drobno kroimy. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarku, a pora kroimy w krążki,  wrzucamy wszystko na wywar ze skrzydełek i gotujemy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w drobna kostkę.  Doprawiamy całość solą i pieprzem. 
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy wszystko jeszcze około 5-8 minut. Sprawdzamy jeszcze raz smak zupy i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i kawałki kurczaka.  Całą zupę oczywiście można zabielić śmietana. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz