http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 27 kwietnia 2014

Babka czekoladowa z wiśniami

Dziś wrzucam jeszcze przepis na babkę Wielkanocną, wcześniej po prostu nie miałam czasu. Przepis zaczerpnęłam z blogu Kasi.

Składniki:

  • 220 g mąki
  • słoiczek drylowanych wiśni około 400 ml
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 100 ml kefiru



Suche składniki mieszamy razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier, kefir i olej.
Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka jednolita konsystencja. 
Na końcu dodajemy wiśnie i startą czekoladę. Wszystko razem mieszamy. 
Ciasto przekładamy do formy babkowej, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 60 minut. 
Całość zdobimy polewą czekoladową. 

Smacznego. 







1 komentarz: