http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 29 maja 2014

Budyń waniliowy z musem truskawkowym

Szybki deser, idealny z owocami sezonowymi, a do tego bardzo dobry. Polecam.

Składniki na 3 pucharki:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • połowa laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • truskawki około 30 dkg



Połowę mleka mieszamy z cukrem, masłem, oraz ziarnkami laski wanilii i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną, kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę jajeczną i dokładnie mieszamy, tak aby połączyć oba mleka. Wystarczy, aż mleko "pyrknie", wyłączamy i wlewamy do salaterek. 
Część truskawek blenderujemy, a część kroimy na kawałki i razem mieszamy. Mus wylewamy na zimny budyń. Oczywiście mogą to być dowolne owoce.   




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz