http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 15 stycznia 2015

Naleśniki z serem i sosem angielskim

Naleśniki, ulubione danie dzieci i nie tylko, dzisiaj w wersji na słodko, pycha....

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody lekko gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki 
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oliwy lub oleju

Do mleka i wody dodajemy jajko, aromat waniliowy, sól i mąkę, wszystko dobrze miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na pół godziny. Jeżeli używacie patelni, do której ciasto nie przywiera nie dodawajcie oliwy, jeżeli jest inaczej dodajecie ją wtedy nie będą się przypalać. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. 


Ser:
  • 400 g sera półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
Ser mielimy, dodajemy cukry, jogurt naturalny i sparzone żółtko. Wszystko dokładnie ucieramy na jednolitą masę. 

Sos angielski przygotowujemy z tego przepisu, jeżeli sos Wam się nie zagęści, możecie go przelać do garnka i postawić na wolnym ogniu i szybko mieszać. Nie należy tego robić zbyt długo, żeby nie zrobiła się jajecznica. Drugi sposób to zmniejszyć ilość mleka w oryginalnym przepisie. 

Usmażone naleśniki smarujemy serem i polewamy przestudzonym sosem angielskim. Jeżeli zostanie Wam naleśników na drugi dzień, to najlepiej odsmażyć je na maśle, są pysznie chrupiące, takie lubię najbardziej. 






Smacznego. 


1 komentarz: