Cóż za zrządzenie losu, że dopiero stan epidemii w Polsce, pozwolił mi usiąść do laptopa i nadrobić kilkuletnie zaległości. Tak, nie było mnie tu dobrych kilku lat, i chociaż na co dzień gotuję cały czas, to ciągle brakowało czasu, a przede wszystkim sił na to co kiedyś sprawiało mi najwięcej przyjemności. Pieczenie, a potem dzielenie się swoimi przepisami. Dzisiaj Przepis na eklery które przygotowywałam na Sylwestra dwa lata temu., doczekały się swojej publikacji.
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka wody
- 4 duże jajka
- 150 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: masło roztopić w rondelku,dodać wodę i zagotować. Dodawać partiami mąkę i energicznie mieszać, tak żeby wszystkie składniki się połączyły i odchodziły od brzegów rondelka. Zostawić aż przestygnie. Przełożyć do miksera, dodawać po 1 jajko i miksować na małych obrotach, do powstania gładkiej masy, na końcu dodać proszek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do rękawa z długą końcówka i wyioskać pasy o długości 8 cm. Jeżeli macie małe końcówki możecie każdy ekler zrobić potrójnie( trzy razy na siebie nałożyć masę). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, prze około 20- 25 minut na złoty kolor.
Upieczone eklery przecinamy wzdłuż i wypełniamy masą.
Wszystkie składniki masy wkładamy do miksera i misujemu tak długo, aż powstanie gęsta masa.
Można dodać również aromatu waniliowego.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Eklery idealnie sprawdzają się różnego rodzaju przyjęcia, szczególnie dla dzieci.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz