http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 21 marca 2020

Eklery

Cóż za zrządzenie losu, że dopiero stan epidemii w Polsce, pozwolił mi usiąść do laptopa i nadrobić kilkuletnie zaległości. Tak, nie było mnie tu dobrych kilku lat, i chociaż na co dzień gotuję cały czas, to ciągle brakowało czasu, a przede wszystkim sił na to co kiedyś sprawiało mi najwięcej przyjemności. Pieczenie, a potem dzielenie się swoimi przepisami. Dzisiaj Przepis na eklery które przygotowywałam na Sylwestra dwa lata temu., doczekały się swojej publikacji. 


Składniki:
  • szklanka mąki
  • szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 150 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru





Przygotowanie:  masło roztopić w rondelku,dodać wodę i zagotować.  Dodawać partiami mąkę i energicznie mieszać, tak żeby wszystkie składniki się połączyły i odchodziły od brzegów rondelka. Zostawić aż przestygnie. Przełożyć do miksera, dodawać po 1 jajko i miksować na małych obrotach, do powstania gładkiej masy, na końcu dodać proszek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do rękawa z długą końcówka  i wyioskać pasy o długości 8 cm. Jeżeli macie małe końcówki możecie każdy ekler zrobić potrójnie( trzy razy na siebie nałożyć masę). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, prze około  20- 25 minut na złoty kolor. 

Upieczone eklery przecinamy wzdłuż i wypełniamy masą.

Wszystkie składniki masy wkładamy do miksera i misujemu tak długo, aż powstanie gęsta masa.
Można dodać również aromatu waniliowego. 
Całość posypujemy cukrem pudrem. 

Eklery idealnie sprawdzają się różnego rodzaju przyjęcia, szczególnie dla dzieci. 




   

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz