http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 24 września 2012

Zupa krem z cebuli





Składniki:
0.5 kg obranej cebuli,
pół kostki masła,
serek topiony gouda - 1 kostka,
sól, pieprz do smaku,
wywar warzywny około 1.75 litra,
3 łyżki śmietany,
2 kromki bagietki,
ser gouda do posypania.


Obraną cebule drobno pokroić w kostkę, a następnie poddusić na maśle. Kiedy cebula zmięknie wlewamy wywar i gotujemy około pół godziny. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy serek, śmietanę i blenderujemy na gładki krem. Zupa cebulowa, aby miała swoją wyrazistość potrzebuje trochę więcej soli, ja dałam około 2-3 łyżeczek, nie zapomnijcie też o pieprzu, oczywiście najlepszy jest ten świeżo mielony. 
Kroimy dwie kromki z bagietki, posypujemy startym serkiem, układamy je na kremie, uprzednio nalanym do miseczek i wkładamy do piekarnika na około 5-7 minut.  Bagietka się podpiecze a serek roztopi, ja podałam całość ze świeżym tymiankiem. 
Smacznego. 

2 komentarze: