http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 21 września 2012

Mufiny z białą czekoladą i malinami

Sezon malin już się kończy więc postanowiłam jeszcze zrobić mufinki z malinami.




Składniki:
3 jajka,
szklanka mąki,
po 1/4 szkl. cukru i oleju,
cukier waniliowy,
łyżeczka proszku do pieczenia.
szklanka malin,
4 kostki białej czekolady, drobno pokrojonej,

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, aż będą sztywne, następnie dodajemy na przemian cukier i żółtka, oraz cukier waniliowy, i ubijamy na puszystą masę. Gdy masą będzie gotowa dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz pokrojoną czekoladę, a na końcu dodajemy olej. 
Do foremek z  mufinek wkładamy po 2-3maliny i uzupełniamy masą do 2/3wysokości. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Dla pewności możemy nakłuć mufinkę wykałaczką, jeżeli jest sucha, tzn.,  że ciasto się upiekło. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz