http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 21 października 2012

Karpatka


Mój mąż nie jest pasjonatem słodkości, dlatego w tym roku na urodziny poprosił o karpatkę. Robiłam ją pierwszy raz w życiu, i podobno wyszła pyszna, szkoda tylko, że już się skończyła. 


Składniki:

Ciasto:

1 szklanka wody,
150g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka  proszku do pieczenia

 Masa:
3 szklanki mleka
300 g masła 
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 kopiate łyżki mąki pszennej
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka

Najpierw przygotowujemy  ciasto: wodę zagotować z margaryną. Następnie garnek ściągnąć z ognia  i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto powinno  być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do  zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie i piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 min. w temperaturze 180°C, następnie upiec drugą połowę ciasta.
Masę budyniową: 2 szklanki mleka,cukier waniliowy i zwykły  zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki, do momentu zagotowanie się, następnie wyłączyć. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.  Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 4 godz. Przed podaniem  posypać cukrem pudrem.

Smacznego

1 komentarz: