http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 17 października 2012

Spaghetti a`la bolognese



Składniki na 4 porcje:
1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej,
2 duże ząbki czosnku,
puszka pomidorów bez skórek,
przecier pomidorowy,
świeża i suszona bazylia,
świeże oregano,
sól, pieprz do smaku,
makaron spaghetti, opakowanie
łyżka oleju.

Rozgrzewamy olej i wkładamy mielona łopatkę, podsmażamy do czas , aż zmieni kolor. Dodajemy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone i mieszamy. Następnie wlewamy pomidory i przecier, dodajemy łyżeczke suszonej bazyli i dusimy na małym ogniu około 15 minut, mieszając  co chwilę. Kroimy świeże oregano i bazylie (razem , żeby było garść ziół)  i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 10 min, tak, aby sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron, najlepszy jest al dente. Odcedzamy, hartujemy  i wlewamy sos, całość mieszamy. Jeżeli jest potrzeba delikatnie podgrzewamy .
Smacznego.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz