środa, 17 października 2012
Spaghetti a`la bolognese
Składniki na 4 porcje:
1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej,
2 duże ząbki czosnku,
puszka pomidorów bez skórek,
przecier pomidorowy,
świeża i suszona bazylia,
świeże oregano,
sól, pieprz do smaku,
makaron spaghetti, opakowanie
łyżka oleju.
Rozgrzewamy olej i wkładamy mielona łopatkę, podsmażamy do czas , aż zmieni kolor. Dodajemy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone i mieszamy. Następnie wlewamy pomidory i przecier, dodajemy łyżeczke suszonej bazyli i dusimy na małym ogniu około 15 minut, mieszając co chwilę. Kroimy świeże oregano i bazylie (razem , żeby było garść ziół) i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 10 min, tak, aby sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron, najlepszy jest al dente. Odcedzamy, hartujemy i wlewamy sos, całość mieszamy. Jeżeli jest potrzeba delikatnie podgrzewamy .
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz