Składniki:
1 szkl. mąki pszennej,
3/4 szkl. cukru kryształu,
1 szkl. kaszy mannej
kostka masła,
cynamon,
1.5 kg jabłek, ja użyłam czerwonych renet.
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Tortownicę o średnicy około 22-23 cm, wyścielamy papierem, a boki smarujemy masłem. Mąkę, cukier i kaszę mieszamy i dzielimy na 3 części. Jedną część wysypujemy na dno tortownicy i rozkładamy na nią połowę jabłek, to samo robimy z drugą częścią i rozkładamy resztę jabłek. Na trzecią część ścieramy na grubych oczkach masło i posypujemy całość cynamonem.
Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni, około 50-60 min.
Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz