http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 28 października 2012

Szybka szarlotka

Niedawno przywiozłam od mamy jabłka. Dziś zastanawiając się co można z nich zrobić, oczywiście padło na szarlotkę.Uwielbiam to ciasto w różnych odsłonach. Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis. Smacznego.



Składniki:
1 szkl. mąki pszennej,
3/4 szkl. cukru kryształu,
1 szkl. kaszy mannej
kostka masła,
cynamon,
1.5 kg jabłek, ja użyłam czerwonych renet.

Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Tortownicę o średnicy około 22-23 cm, wyścielamy papierem, a boki smarujemy masłem.   Mąkę, cukier i kaszę mieszamy i dzielimy na 3 części. Jedną część wysypujemy na dno tortownicy i rozkładamy na nią połowę jabłek, to samo robimy z drugą częścią i rozkładamy resztę jabłek. Na trzecią część ścieramy na grubych oczkach masło i posypujemy całość cynamonem. 
Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni, około 50-60 min. 
Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz