http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 5 października 2012

Krem brokułowy z oscypkiem


                                                 

W weekend byłam z Zakopanem, a będąc z Zakopanem nie sposób nie  kupić oscypka, oczywiście tego pod Gubałówką. Wracając z nim do domu zastanawiałam się do czego mogę go dodać, wypadło na krem brokułowy. Wyszło pysznie, nawet  córce krem smakował. 

Składniki:
1 brokuł,
1 por, 
2 ząbki czosnku, 
15 dkg oscypka, 
grzanki - przepis znajdziecie tu: Grzanki
wywar warzywny 2 litry, 
łyżka maki,
2 łyżki śmietany,
2,5 dkg masła,
sól, pieprz

Pokroić pora w  talarki  i podsmażyć na maśle do zrumienienia się. Następnie  zalać go wywarem warzywnym , dodać różyczki brokuła, i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać wycisnięte ząbki czosnku, 10 dkg oscypka pokrojonego w kostkę i wszystko razem zblenderować, na gładki  krem. Ja dodatkowo wszystko lekko zagęściłam: do 1/4 szkl. wody  dodać łyżkę mąki i 2 łyżki śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie wlać do kremu, i jeszcze raz zblenderować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować  i wyłączyć. 
Krem podawać z grzanki, i resztą oscypka startego na wiórka. 

Smacznego.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz