W weekend byłam z Zakopanem, a będąc z Zakopanem nie sposób nie kupić oscypka, oczywiście tego pod Gubałówką. Wracając z nim do domu zastanawiałam się do czego mogę go dodać, wypadło na krem brokułowy. Wyszło pysznie, nawet córce krem smakował.
Składniki:
1 brokuł,
1 por,
2 ząbki czosnku,
15 dkg oscypka,
grzanki - przepis znajdziecie tu: Grzanki
wywar warzywny 2 litry,
łyżka maki,
2 łyżki śmietany,
2,5 dkg masła,
sól, pieprz
Pokroić pora w talarki i podsmażyć na maśle do zrumienienia się. Następnie zalać go wywarem warzywnym , dodać różyczki brokuła, i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać wycisnięte ząbki czosnku, 10 dkg oscypka pokrojonego w kostkę i wszystko razem zblenderować, na gładki krem. Ja dodatkowo wszystko lekko zagęściłam: do 1/4 szkl. wody dodać łyżkę mąki i 2 łyżki śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie wlać do kremu, i jeszcze raz zblenderować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować i wyłączyć.
Krem podawać z grzanki, i resztą oscypka startego na wiórka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz