To szybkie danie, wzięło się z konieczności zrobienia szybkiego obiadu, z tego co było w lodówce, miało być smacznie i tak wyszło.
Składniki:
Składniki:
1 kg ziemniaków,
30 dkg pieczarek,
20 dkg boczku,
2 łyżki masła,
2 średnie cebule,
tymianek.
Zalewa:
pół szklanki śmietany 12%,
jajko,
sól,pieprz
Obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry, solimy i przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę. Międzyczasie kroimy pieczarki, cebulę i podsmażamy na maśle, a potem dusimy, około 15 min, aż do momentu wyparowania wody. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na niewielkim ogniu, jedynie do zarumienienia się.
Na ziemniaki, kładziemy pieczarki, potem boczek, całość polewamy zalewą (roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę i przyprawy). Górę zapiekanki posypujemy tymiankiem.
Całość najlepiej smakuje z sałatką na ostro lub kiszonym ogórkiem. Smacznego.
30 dkg pieczarek,
20 dkg boczku,
2 łyżki masła,
2 średnie cebule,
tymianek.
Zalewa:
pół szklanki śmietany 12%,
jajko,
sól,pieprz
Obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry, solimy i przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę. Międzyczasie kroimy pieczarki, cebulę i podsmażamy na maśle, a potem dusimy, około 15 min, aż do momentu wyparowania wody. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na niewielkim ogniu, jedynie do zarumienienia się.
Na ziemniaki, kładziemy pieczarki, potem boczek, całość polewamy zalewą (roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę i przyprawy). Górę zapiekanki posypujemy tymiankiem.
Całość najlepiej smakuje z sałatką na ostro lub kiszonym ogórkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz