niedziela, 14 października 2012
Mufiny czekoladowe z kremem
Składniki:
170 g masła,
2 jajka,
150 g cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
100 g mleka,
200 g gorzkiej czekolady,
30 g kakao,
170 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę dowolnie posiekać. W misce wymieszać czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce utrzeć dokładnie miękkie masło, jajka,cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodać składniki z pierwszej miski, delikatnie mieszając. Napełniać mufiny do 2/3 wysokości, piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na masę:
250 ml śmietany 30%,
300 g gorzkiej czekolady
Śmietanę podgrzać, gdy będzie gorąca dodać kostki czekolady i dokładnie wymieszać, aż do czasu rozpuszczenia czekolady i powstanie jednolitego kremu.( nie dopuścić do zagotowanie się kremu). Wyłączyć, odstawić w zimne miejsce i czekać, aż zacznie tężeć. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować mufiny. Po stężeniu kremu, można go ponownie odgrzać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
krem wyglada oblednie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńto co uwielbiam najbardziej muffiny!!!!!muszę ten przepis wypróbować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń