niedziela, 18 listopada 2012

Tiramisu w pucharkach


Składniki:
serek mascarpone 500 g,
śmietana 30% 330 g,
duże opakowanie biszkoptów, 
2 małe filiżanki zaparzonej kawy - mocnej,
2 łyżeczki wódki,
4 łyżki cukru pudru.

Schłodzoną śmietanę ubić na dużych obrotach mikserem, pod koniec dodać 4 łyżki cukru pudru. Wyłączyć mikser i delikatnie dodawać partiami serek mascarpone i delikatnie mieszać, aż do powstanie jednolitej masy, tak przygotowany  krem schować do lodówki.   Międzyczasie przygotować 2 filiżanki mocnej kawy (ja zrobiłam jedną filiżankę z 2 łyżeczek, najlepiej kawy rozpuszczalnej), gdy kawa ostygnie dodać do każdej filiżanaki po łyżce wódki. Rozpakować biszkopty i każdy podzielić na 3 części. Zamoczyć pierwsze 3 kawałki szybko w kawie i układać na dnie pucharka, następnie przykryć je masą  serową, tą czynność powtórzyć dwukrotnie lub trzykrotnie w zależności od tego ile chcecie przygotować deserków. Ja biszkopty przekładałam serkiem    dwukrotnie, i tak mi wyszło 10 pucharków. Następnie deser wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, przez podaniem posypujemy czekoladą w proszku. 
Smacznego.    

4 komentarze:

  1. Pyszności :) Wersja w pucharkach bardzo mi się podoba !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony deser,w pucharku rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu... pychota zawsze czy to w tzw. cieście czy pucharku:) Ślicznie wygląda u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń