Kiedy zobaczyłam te choinki na jednym z moich ulubionych blogów, pomyślałam muszę je zrobić, będą pięknie wyglądały jak dodatek do prezentów świątecznych. Wczoraj był ten dzień, i piękne choineczki powstały, z pomocą mojej córki. Z reszty ciasta, które nam zostało, bo zrobiliśmy 6 choinek, powstały piernikowe serca. Wg oryginalnego przepisu powinno wyjść około 14 choinek, ale zależy to oczywiście od wielkości i ilości elementów każdej choinki.
Składniki:
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 5 szklanek mąki, odjąć od nich 2-4 łyżki i zastąpić je kakaem.
Pamiętajcie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, przyprawę, sodę, sól.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miód i jajka, zmiksować do połączenia składników. Następnie partiami dodawać suche składniki i miksować na małych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Masę przełożyć na stolnicę, uformować kulkę i przełożyć do lodówki min.na 4 godziny, można też włożyć na całą noc.
Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkować masę na grubość około 3-4 mmm, wykrawać kształty różnej wielkości: mogą to być gwiazdki, ja niestety takich nie miałam, użyłam foremki od tartaletek, różnej wielkości koła i małą gwiazdkę.
Piec w temp. 200 stopni przez około 8-10 minut. Wyciągnąć, wystudzić.
Przygotować lukier:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 szklanki cukru pudru
W mikserze ubić białka, ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Przygotowanie choinek:
zaczynamy układać choinki, zaczynając, od największego kształtu, kłaść łyżkę lukru, delikatnie rozprowadzać na powierzchni piernika , przykrywając kolejnym, czynność tą powtarzać aż do ostatniego elementu. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Nie żałujcie lukru, im więcej, tym choinki ładniej wyglądają.
Zapakować na prezenty..
Śliczne są:)
OdpowiedzUsuń