http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 16 grudnia 2012

Lukrowane choineczki

Kiedy zobaczyłam te choinki na jednym z moich ulubionych blogów,  pomyślałam  muszę je zrobić, będą pięknie wyglądały jak dodatek do  prezentów świątecznych. Wczoraj był ten dzień, i piękne choineczki  powstały, z pomocą mojej córki. Z reszty ciasta, które nam zostało, bo zrobiliśmy 6 choinek, powstały piernikowe serca. Wg oryginalnego przepisu powinno wyjść około 14 choinek, ale zależy to oczywiście od wielkości i ilości elementów każdej choinki.





Składniki:

  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 szklanek mąki, odjąć od nich 2-4 łyżki i zastąpić je kakaem.

Pamiętajcie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, przyprawę, sodę, sól. 
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miód i jajka, zmiksować do połączenia składników. Następnie partiami dodawać suche składniki i miksować na małych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Masę przełożyć na stolnicę, uformować kulkę i przełożyć do lodówki min.na 4 godziny, można też włożyć na całą noc.
Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkować masę na grubość około  3-4 mmm, wykrawać kształty różnej wielkości: mogą to być gwiazdki, ja niestety takich nie miałam, użyłam foremki od tartaletek, różnej wielkości koła i małą gwiazdkę. 
Piec w temp. 200 stopni przez około 8-10  minut. Wyciągnąć, wystudzić.

Przygotować lukier:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 szklanki cukru pudru
W mikserze ubić białka, ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.

Przygotowanie choinek:
zaczynamy układać choinki, zaczynając, od największego kształtu, kłaść łyżkę lukru, delikatnie rozprowadzać na powierzchni piernika , przykrywając kolejnym, czynność tą powtarzać aż do ostatniego elementu. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Nie żałujcie lukru, im więcej, tym choinki ładniej wyglądają.

Zapakować na prezenty..

Smacznego








1 komentarz: