Składniki:
- 35 dkg maki
- 15 dkg cukru
- garść posiekanych orzechów
- garść rodzynek
- 10 dkg kandyzowanej papai
- 3 łyżki przyprawy korzennej
- opakowanie cukru waniliowego
- po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- szklanka mleka
- 15 dkg masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 4 jajka
Na początku mieszamy suche składniki: mąkę,cukier, przyprawy, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i bakalie. W osobnym naczyniu rozpuszczamy miód i masło, a następnie studzimy. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i masło z miodem, a następnie wylewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w formie keksowej, w temp. 180 stopni, przez około 50-60 minut.
Piernik można polać polewą, lukrem lub pozostawić bez dekoracji.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz