http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 15 grudnia 2012

Piernik z bakaliami

I znowu przepis na świąteczny piernik, tym razem dla tych co lubią bakalie.





Składniki:

  • 35 dkg maki
  • 15 dkg cukru
  • garść posiekanych orzechów
  • garść rodzynek
  • 10 dkg kandyzowanej papai
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • szklanka mleka
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1  łyżka kakao
  • 4 jajka

Na początku mieszamy suche składniki: mąkę,cukier, przyprawy, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i bakalie. W osobnym naczyniu rozpuszczamy miód i masło, a następnie studzimy. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i  masło z miodem, a następnie wylewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w formie keksowej, w temp. 180 stopni, przez około 50-60 minut.
Piernik można polać polewą, lukrem lub pozostawić bez dekoracji.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz