Te pierogi na świąteczny stół zrobiłam specjalnie dla mojej mamy, która uwielbia kasze, pod różna postacią, pierogi już są zamrożone i czekają na swoja kolej na wigilijnym stole, a na moim blogu przepis na nie i dla wszystkich lubiących kaszę gryczaną.
Kasza gryczana: zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka z tej kaszy są cenniejsze od białka zbóż, zawierają także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, potasu i magnezu.
Składniki na farsz:
- opakowanie ugotowanej kaszy gryczanej - 100g
- 1 średnia zeszklona celuba
- opakowanie półtłustego sera - 250 g
- 2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
- szczypta lubczyku
- sól, pieprz do smaku.
Na początki przygotować składniki farszu: do sera dodać zeszkloną cebulkę oraz pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie dodać kaszę, natkę i lubczyk oraz doprawić wszystko do smaku solą i jeżeli jest potrzeba jeszcze raz pieprzem. Teraz należy przygotować ciasto.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- szklanka dość ciepłej wody.
Usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy sól i jajko, i wlewamy pomału wodę, jednocześnie mieszając wszystkie składniki i wiążąc ciasto. Tą czynność powtarzać, aż ciasto osiągnie swoją konsystencję, będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkować ciasto, wycinać szklanką koła, napełniać farszem i lepić pierogi.
Pierogi rzucamy na gotującą i osolona wodę (ja daję pół łyżeczki na 2 litry), gotujemy około 2 minut, od momentu aż wypłyną na wierch. Wyciągamy do naczynia z zimna wodę, hartujemy, a następnie odcedzamy na sitku. Podawać z masłem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz