http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 16 grudnia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem


Te pierogi na świąteczny stół zrobiłam specjalnie dla mojej mamy, która uwielbia kasze, pod różna postacią, pierogi już są zamrożone i czekają na swoja kolej na wigilijnym stole, a na moim blogu przepis na nie i dla wszystkich lubiących kaszę gryczaną.  

Kasza gryczana: zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka z tej kaszy są cenniejsze od białka zbóż, zawierają także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, potasu i magnezu.


Składniki na farsz:

  • opakowanie ugotowanej kaszy gryczanej - 100g
  • 1 średnia zeszklona celuba
  • opakowanie półtłustego sera  - 250 g
  • 2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
  • szczypta lubczyku
  • sól, pieprz do smaku. 
Na początki przygotować składniki farszu: do sera dodać zeszkloną cebulkę oraz pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie dodać kaszę, natkę i lubczyk oraz doprawić wszystko do smaku solą i jeżeli jest potrzeba jeszcze raz pieprzem. Teraz należy przygotować ciasto.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka dość ciepłej wody.
Usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy sól i jajko, i wlewamy pomału wodę, jednocześnie mieszając wszystkie składniki i wiążąc ciasto. Tą czynność powtarzać, aż ciasto osiągnie swoją konsystencję, będzie gładkie i elastyczne.  

Rozwałkować ciasto, wycinać szklanką koła, napełniać farszem i lepić pierogi.
Pierogi rzucamy na gotującą i osolona wodę (ja daję pół łyżeczki na 2 litry), gotujemy około 2 minut, od momentu aż wypłyną na wierch.  Wyciągamy do naczynia z zimna wodę, hartujemy, a następnie odcedzamy na sitku. Podawać z masłem.

Smacznego:)
  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz