Ten tort jest inny niż wszystkie, ze względu na swoją zimową pelerynę.
Składniki na blaty makowe:
- 300 g maku
- 250 g cukru
- 8 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Dzień przez przygotowaniem tortu, mak zalać wodą i gotować przez około 20 minut. Następnie mak wysypać na sitko, aby usunąć nadmiar wody i dwukrotnie zemleć przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mak, kaszę wymieszaną z bułką i proszkiem, oraz ekstrakt migdałowy. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie połączyć z masą makową. Piec w temp. 175 stopni, przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić dzwiczki piekarnika i tak wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
Składniki na krem waniliowy:
- 500 g serka waniliowego,
- 400 ml śmietany kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodać cukier puder, zmniejszyć obroty na najniższe, i dodawać po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszać. Kremem przełożyć blaty makowe.
Składniki na masę śnieżną:
- 3 białka,
- 0.5 kg cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Ubić białka na sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać cukier puder, wszystko razem miksować na niskich obrotach, dopóki masa nie będzie świecąca, na końcu dodać cytrynę.
Tort przyozdobiłam gałązkami jemioły: ubić 1 białko jajka, zanurzać w nim gałązki, następnie maczać w cukrze, i ozdabiać tort, całość posypałam jeszcze suchym makiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz