http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 23 grudnia 2012

Zimowy tort makowy

Ten tort jest inny niż wszystkie, ze względu na swoją zimową pelerynę.



Składniki na blaty makowe:

  • 300 g maku
  • 250 g cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Dzień przez przygotowaniem tortu, mak zalać wodą i gotować przez około 20 minut. Następnie mak wysypać na sitko, aby usunąć nadmiar wody i dwukrotnie zemleć przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mak, kaszę wymieszaną z bułką i proszkiem, oraz ekstrakt migdałowy. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie połączyć z masą makową. Piec w temp. 175 stopni, przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić dzwiczki piekarnika i tak wystudzić ciasto. 
Ciasto wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem waniliowy:
  • 500 g serka waniliowego,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru  

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodać cukier puder, zmniejszyć obroty na najniższe, i dodawać  po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszać.  Kremem przełożyć blaty makowe. 

Składniki na masę śnieżną:
  • 3 białka,
  • 0.5 kg cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Ubić białka na sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać cukier puder, wszystko razem miksować na niskich obrotach, dopóki masa nie będzie świecąca, na końcu dodać cytrynę. 

Tort przyozdobiłam gałązkami jemioły: ubić 1 białko jajka, zanurzać w nim gałązki, następnie maczać w cukrze, i ozdabiać tort, całość posypałam jeszcze suchym makiem.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza