Składniki: na 2 porcje
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 dkg tłustego lub półtłustego twarogu
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przeciśnięty również ser i razem mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem łączmy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe kawałki, jeżeli ciasto wam się lepi do rąk podsypcie sobie stolnicę mąką ziemniaczaną. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia na powierzchnię, ja potem chartuję kopytka około 30 sekund w zimnej wodzie.
Sposób podania jest różnorodny wg upodobań, ja jem z bułką tartą uprzednio zeszkloną na maśle, mój mąż zapewne posypie je sobie cukrem.
Smacznego.
bardzo dobry przepis ale dałam ponad pól szklanki więcej mąki pszennej. :)
OdpowiedzUsuń