Składniki:
- 2 pory
- 3 ziemniaki
- 2 małe cebule
- 10 dkg sera żółtego
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- 2 litry wywaru warzywnego
- 10 plasterków boczku,
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
Pory pokroić w paski, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na maśle. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę dodać do porów i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym. Zupę gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać wtedy sól, pieprz i gałkę. Wszystko razem zmiksować blenderem, dodać stary na tarku ser, śmietanę i ponownie zmiksować. Sprawdzić smak, jeżeli jest potrzeba dodać jeszcze soli i pieprzu. Zupę jeszcze raz zagotować, a następnie wyłączyć.
Miedzy czasie położyć na patelni, pokrojone plasterki boczku, i smażyć do momentu kiedy boczek stanie się chrupkim bekonem. Odlać powstały podczas wytapiania tłuszcz, i przełożyć bekon do miseczki.
Zupę przełożyć do talerza, na wierch położyć plasterki bekonu.
Zupa jest pyszna, a jeszcze lepsza chyba na drugi dzień.
Zupka pyszna, wiem bo jadłam :)
OdpowiedzUsuń