http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Krem z porów z boczkiem

Uwielbiam zupy w postaci kremów, a na Święta dostałam od siostry blender, więc będą one częściej gościć na naszym stole.

Składniki:

  • 2 pory 
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 10 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz 
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 10 plasterków boczku, 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%




Pory pokroić w paski, cebulę w kostkę  i razem podsmażyć na maśle. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę dodać do porów i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym. Zupę gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać wtedy sól, pieprz i gałkę. Wszystko razem zmiksować blenderem, dodać stary na tarku ser, śmietanę i ponownie zmiksować. Sprawdzić smak, jeżeli jest potrzeba dodać jeszcze soli i pieprzu. Zupę jeszcze raz zagotować, a następnie wyłączyć. 

Miedzy czasie położyć na patelni, pokrojone plasterki boczku, i smażyć do momentu kiedy boczek stanie się chrupkim bekonem. Odlać powstały podczas wytapiania tłuszcz, i przełożyć bekon  do miseczki. 

Zupę przełożyć do talerza, na wierch położyć plasterki bekonu. 
Zupa jest pyszna, a jeszcze lepsza chyba na drugi dzień. 

Smacznego.

1 komentarz: