Te pieczone ziemniaki pasują idealnie do drugiego dania, do dań z grilla, jako przystawka. Można je też jeść same z różnymi rodzajami dipów.
- 1 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 1-2 łyżeczki soli
- suszony tymianek
- świeża gałązka rozmarynu
- 2 łyżki masła
- dodatkowo olej z lnu lub oliwa z oliwek -2 łyżki
Ziemniaki obieramy, myjemy i jeżeli chcemy kroimy na mniejsze kawałki.
Do naczynia żaroodpornego (jeżeli takiego nie macie, może być zwykła blacha do pieczenia, ale należy ja wtedy przykryć folią aluminiową), na dno dajemy rozpuszczone masło, wkładamy ziemniaki, posypujemy solą i dokładnie mieszamy.
Główkę czosnku koimy na pół i kładziemy na ziemniakach, posypujemy tymiankiem, dodajemy rozmaryn, polewamy olejem lub oliwą, przykrywany naczynie i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45-60 minut.
Należy pamiętać, aby ziemniaki w trakcie pieczenia obracać, aby się nie przypaliły.
10 minut przed końcem pieczenia można je odkryć, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są już upieczone.
Ziemniaki przed pieczeniem
I po upieczeniu
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz