http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 15 stycznia 2013

Kurczak w marynacie jogurtowej

Tą marynatę do kurczaka znalazłam u Asi, była całkiem inne od dotychczasowych więc  postanowiłam, ją wypróbować. Kurczak wyszedł, pięknie przypieczony i soczysty.

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 łyżeczki soli 
  • pieprz wg uznania
  • 2 ząbki czosnku -  drobno pokrojone
  • łyżka oliwy z oliwek


Mieszamy wszystkie składniki marynata, dodajemy do niej kurczaka, dokładnie mieszamy i zostawiamy tak w marynacie na kilka godzin w lodówce. 
Kurczaka układamy na foli aluminiowej, w piekarniku, posypujemy czarnym pieprzem, i tak pieczemy go około 60-70 minut, co pewien czas przewracając go, aby upiekł się z każdej strony.
Do takiego kurczaka idealnie pasują pieczone ziemniaki. 

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz