To moja ulubiona zupa, moja babcie robiła ja bardzo często, i to ona nauczyła mnie tez specjalnej podbitki do niego.
Składniki:
- 4 białe kiełbasy, surowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałkek selera
- 4 ząbki czosnku
- zakwas na barszcz: z butelki lub swój
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- pół szklanki wody z kiszonych ogórków
Kiełbasę zalewamy 3 litrami zimnej wody i doprowadzany do wrzenia, kiedy woda zacznie się gotować dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę), kroimy w paski 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Jednocześnie dodajemy sól do smaku.
Kiedy warzywa są już miękkie, wlewamy wodę z ogórków, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, zakwas na barszcz i doprowadzany do zagotowania. Kiedy barszcz się zagotuje, podbijany go, doprowadzamy jeszcze raz tylko do zagotowania i wyłączamy. Dodajemy majeranek wg uznania, aby podbitka nam się nie zważyła, zupa musie być odpowiednio słona, tzn. solimy ją przed wlaniem podbitki. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem.
Podbitka:
- pół szklanki mleka
- jajko
- 1 łyżka maki
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie roztrzepujemy,tak aby nie postały grudki.
Ja podaję do barszczu ziemniaki i posypuję natką pietruszki.
Smacznego.
bardzo lubie i robię podobnie ;) aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuń