Składniki na 16 babeczek:
Spód:
- 2 białka
- 2 łyżki kakao
- 50 g ciemnej czekolady
- 50 g maki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 50 g cukru pudru
Masa serowa:
- 1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego, ja użyłam Presidenta
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo wiśnie w zalewie, opcjonalnie dżem wiśniowy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, i dalej ubijamy do powstania gęstej masy. Mąkę mieszamy z kakaem, kawą i stopniowo dodajemy do masy,na koniec wsypujemy startą czekoladę. Całość mieszamy , wykładamy na dno muffinek i pieczemy przez 5-7 minut w temp. 170 stopni.
Ser łączymy za pomocą miksera z jajkami, cukrem waniliowym, mąką pszenną, na końcu dodajemy mleko skondensowane. Ser nakładamy na wcześniej upieczony spód czekoladowy, do środka dodajemy po 2 wiśnie. Całość pieczemy przez około 15-18 minut w temp, 170 stopni. Jeżeli nie chcemy,aby nam babeczki opadły , po upieczeniu nie wyciągajmy ich od razy z piekarnika, tylko pozwólmy im tam ostygnąć.
Przed podaniem babeczki dodatkowo dekorujemy wiśniami i polewamy sokiem, lub podajemy z odrobiną dżemu.
Smacznego.
cudne ;)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń