http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 19 marca 2013

Babeczki serowo -wiśniowe na czekoladowym spodzie

To już 101 przepis na moim blogu, sama nie wiem, jak szybko to zleciało. Dzisiaj na deser babeczki serowo - wiśniowe na czekoladowym spodzie.


Składniki na 16 babeczek:
Spód:

  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 50 g cukru pudru
Masa serowa:
  • 1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego, ja użyłam Presidenta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo wiśnie w zalewie, opcjonalnie dżem wiśniowy.






Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, i dalej ubijamy do powstania gęstej masy. Mąkę mieszamy z kakaem, kawą i stopniowo dodajemy do masy,na koniec wsypujemy startą czekoladę. Całość mieszamy , wykładamy na dno muffinek i pieczemy przez 5-7 minut w temp. 170 stopni.
Ser łączymy za pomocą miksera z jajkami, cukrem waniliowym, mąką pszenną, na końcu dodajemy mleko skondensowane. Ser nakładamy na wcześniej upieczony spód czekoladowy, do środka dodajemy po 2 wiśnie. Całość pieczemy przez około 15-18 minut  w temp, 170 stopni. Jeżeli nie chcemy,aby nam babeczki opadły , po upieczeniu nie wyciągajmy ich od razy z piekarnika, tylko pozwólmy im tam ostygnąć. 
Przed podaniem babeczki dodatkowo dekorujemy wiśniami i polewamy sokiem, lub podajemy z odrobiną dżemu. 




Smacznego.

2 komentarze: