To kolejna moja propozycja na Wielkanocna babkę. Tym razem babka waniliowa z dodatkiem mleka skondensowanego, oraz mleczną polewą na bazie mleka w proszku. Lekka i delikatna, trudno było się jej oprzeć bo piekłam ja późno w nocy, a do tego wypróbowałam moja nową foremkę na babki, która niedawno kupiłam.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 szklanka skondensowanego mleka słodzonego
Wszystkie składniki wyciągamy min. godzinę przed przygotowaniem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy partiami cukier puder i cukier waniliowy. Po dokładnym połączeniu składników wbijamy kolejno jajka i nadal miksujemy. Pomału wlewamy mleko skondensowane, a następnie dodajemy po łyżce mąki, do całkowitego połączenia składników. Wszystkie babki piekę tak samo, tzn. formę natłuszczam masłem i obsypuję bułka tartą, a następnie wylewam ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 45-50 minut.
Polewa, składniki:
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanka mleka w proszku
- posypka cukrowa do ozdoby
Wszystkie składniki łączymy tak jak lukier: cukier mieszamy z mlekiem w proszku, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy w mikserze z mlekiem, najlepiej dodawać mleko stopniowo, aby uzyskać kremową konsystencję.
Smacznego.
Smacznego.
Cudowna ta babka
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie bardzo polewa; babeczka też ;)
OdpowiedzUsuńMniami, taka mleczna babeczka z pewnością by mi zasmakowała. Podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam na Święta wyszła Boska;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Pozdrawiam:)
Dziękuję i polecam się na przyszłość:)
OdpowiedzUsuń