http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 20 marca 2013

Waniliowa babka Wielkanocna z mleczną polewą


To kolejna moja propozycja na Wielkanocna babkę. Tym razem babka waniliowa z dodatkiem mleka skondensowanego, oraz mleczną polewą na bazie mleka w proszku. Lekka i delikatna, trudno było się jej oprzeć bo piekłam ja późno w nocy, a do tego wypróbowałam moja nową foremkę na babki, która niedawno kupiłam.




Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka skondensowanego mleka słodzonego

Wszystkie składniki wyciągamy min. godzinę przed przygotowaniem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy na  gładką masę, następnie dodajemy partiami cukier puder i cukier waniliowy. Po dokładnym połączeniu składników wbijamy kolejno jajka i nadal miksujemy. Pomału wlewamy mleko skondensowane, a następnie dodajemy po łyżce mąki, do całkowitego połączenia składników. Wszystkie babki piekę tak samo, tzn. formę natłuszczam masłem i obsypuję bułka tartą, a następnie wylewam ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 45-50 minut.  




Polewa, składniki:
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanka mleka w proszku
  • posypka cukrowa do ozdoby
Wszystkie składniki łączymy tak jak lukier: cukier mieszamy z mlekiem w proszku, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy w mikserze z mlekiem, najlepiej dodawać mleko stopniowo, aby uzyskać kremową konsystencję.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. podoba mi sie bardzo polewa; babeczka też ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, taka mleczna babeczka z pewnością by mi zasmakowała. Podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam na Święta wyszła Boska;)
    Dziękuję:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i polecam się na przyszłość:)

    OdpowiedzUsuń