http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 6 marca 2013

Babeczki z ajerkoniakiem

Składniki (na 10 sztuk):

  • 125 g masła lub margaryny
  • 110 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ajerkoniaku

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z kakaem, proszkiem i stopniowo dodawać do masy, na końcu dodajemy ajerkoniak. Papilotki napełniamy masą do 3/4 wysokości, pieczemy w temp. 190 stopni, przez około 20-25 minut, to tzw. "suchego patyczka".




Składniki na masę:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie "śmietan fix-u"
  • ajerkoniak do ozdoby
Schłodzoną śmietankę ubijamy, kiedy zacznie tężeć dodajemy śmietan-fix i cukier. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Krem ozdabiamy ajerkoniakiem. 




Smacznego.

2 komentarze: