Pora na Wielkanocne przepisy, zaczynamy od babek. To przepis dla Mareczka, a raczej Pati, żeby Mareczkowi zrobiła "suchą" babkę na Wielkanoc, cokolwiek to oznacza. Tak jak obiecałam przepis zamieszczam.
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 4 kopiate łyżeczki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszać z proszkiem, a następnie podzielić na 2 równe części. Do jednaj dodać kakao i wymieszać dokładnie.
Margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać cukier puder na przemian z żółtkami. Na końcu dodać cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubić białka, a następnie połączyć z przygotowaną masą. Podzielić całość na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać, do drugiej mąkę z kakao i również wymieszać.
Formę na babkę natrzeć margaryna i opruszyć tarta bułką. Przygotowanymi masami napełniać na zmianę foremkę. Piec w temp. 180 stopni, około 1 godziny, ale należy sprawdzać babkę już wcześniej, najlepiej metodą do "suchego patyczka".
Smacznego.
Też będę dziś piekła!
OdpowiedzUsuń