http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 10 marca 2013

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to oryginalna przekąska pochodząca z Włoch, jej główne składniki to ciabata, czosnek i oliwa, Dodatki wg upodobań. U mnie dziś bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią. 

  






Składniki: (na 3 kanapki),

  • 3 kromki ciabaty
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 duży pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku 

Kromki opiekamy w piekarniku, tosterze, na patelni lub grillu, do momentu, aż się zarumienią. Pomidor kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do smaku sól i pieprz, oraz drobno pokrojoną bazylię. Ja przez samym podaniem odcedzam nadmiar soku z pomidora na sitku. 
Zarumienioną i ciepłą ciabatę nacieramy czosnkiem z obu stron, oraz polewamy oliwą, a na końcu dajemy gotowe wcześniej pomidory z bazylia. 


Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz