Bruschetta to oryginalna przekąska pochodząca z Włoch, jej główne składniki to ciabata, czosnek i oliwa, Dodatki wg upodobań. U mnie dziś bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią.
Składniki: (na 3 kanapki),
- 3 kromki ciabaty
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 duży pomidor
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Kromki opiekamy w piekarniku, tosterze, na patelni lub grillu, do momentu, aż się zarumienią. Pomidor kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do smaku sól i pieprz, oraz drobno pokrojoną bazylię. Ja przez samym podaniem odcedzam nadmiar soku z pomidora na sitku.
Zarumienioną i ciepłą ciabatę nacieramy czosnkiem z obu stron, oraz polewamy oliwą, a na końcu dajemy gotowe wcześniej pomidory z bazylia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz