http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 9 marca 2013

Pizza wiejska

Dzisiaj Pati  poprosiła o pizzę na obiad, nikt nie protestował, a efekt poniżej. I najważniejsze przepis na ciasto dostałam od Sylwii:), niezawodne. Dziękujemy.





Składniki na ciasto: ( na foremkę prostokątną o wymiarach 30*30)

  • 1/3 kostki drożdży 100 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, lekko ciepłe mleko i sól. W osobnym naczyniu ucieramy drożdże z cukrem, aż do płynnej konsystencji. Zaczyn wlewamy do miski, i wszystko razem mieszamy, dodajemy olej, oraz stopniowo pozostałą część maki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. Ciasto wyjmujemy  i rękami rozciągamy na całość blachy, uprzednio można ją lekko posmarować olejem. Na ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy 1/2 porcją startego sera żółtego,  układamy pieczarki, plasterki  szynki, można je porozrywać, pokrojoną w wiórka czerwoną cebulę oraz plasterki kiszonego ogórka. Wierzch posypujemy resztą sera, oraz suszonym oregano. 
Całość pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić ciasto od spodu czy jest przypieczone, wtedy pizza jest już gotowa.
Ciasto z tego przepisu wychodzi lekko puszyste. 

 


Składniki na sos do pizzy:
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 3 sprasowane ząbki czosnku
  • łyżka bazylii suszonej lub świeżej
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników. 

Dodatki:
  • 200 g sera żółtego lub mozzarelli, wg Waszych upodobań
  • 8 plasterków cienko pokrojonej szynki
  • mała czerwona cebula
  • ogórek koszony 
  • 200 g poszatkowanych pieczarek
  • suszone oregano 

Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Polecam posypanie pizzy oregano po jej upieczeniu a nie przed, wtedy najlepiej uwalnia ono swój aromat a nie spala nam się podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń