Dzisiaj Pati poprosiła o pizzę na obiad, nikt nie protestował, a efekt poniżej. I najważniejsze przepis na ciasto dostałam od Sylwii:), niezawodne. Dziękujemy.
Składniki na ciasto: ( na foremkę prostokątną o wymiarach 30*30)
- 1/3 kostki drożdży 100 g
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki
- szklanka mleka
- łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, lekko ciepłe mleko i sól. W osobnym naczyniu ucieramy drożdże z cukrem, aż do płynnej konsystencji. Zaczyn wlewamy do miski, i wszystko razem mieszamy, dodajemy olej, oraz stopniowo pozostałą część maki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. Ciasto wyjmujemy i rękami rozciągamy na całość blachy, uprzednio można ją lekko posmarować olejem. Na ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy 1/2 porcją startego sera żółtego, układamy pieczarki, plasterki szynki, można je porozrywać, pokrojoną w wiórka czerwoną cebulę oraz plasterki kiszonego ogórka. Wierzch posypujemy resztą sera, oraz suszonym oregano.
Całość pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić ciasto od spodu czy jest przypieczone, wtedy pizza jest już gotowa.
Ciasto z tego przepisu wychodzi lekko puszyste.
Składniki na sos do pizzy:
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ketchupu
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 3 sprasowane ząbki czosnku
- łyżka bazylii suszonej lub świeżej
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników.
Dodatki:
- 200 g sera żółtego lub mozzarelli, wg Waszych upodobań
- 8 plasterków cienko pokrojonej szynki
- mała czerwona cebula
- ogórek koszony
- 200 g poszatkowanych pieczarek
- suszone oregano
Smacznego.
pycha ;d
OdpowiedzUsuńPolecam posypanie pizzy oregano po jej upieczeniu a nie przed, wtedy najlepiej uwalnia ono swój aromat a nie spala nam się podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuń