Ten torcik przygotowałam na imieniny mojej mamy, inny niż wszystkie, jaki do tej pory robiłam. Szybko zniknął ze stołu, a resztę zapakowałam na wynos.
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 300 g cukru
- łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, i nadal ubijamy, aż masa zacznie lśnić, na koniec dodajemy soc z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy około 20-22 cm. Okręgi układamy na blaszce, a na nie wykładamy masę bezową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut,a następnie pieczemy przez około 90 w temp. 140 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i czekamy , aż blaty całkowicie wystygną.
Składniki na masę cytrynową:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki Klasyczny lemon curd
- 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy zimną śmietankę na sztywno, następnie dodajemy cukier i na mały obrotach w małych porcjach serek mascarpone, a na końcu lemon curd.
Smacznego.
wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń