http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 3 marca 2013

Tort bezowy z masą cytrynową

Ten torcik przygotowałam na imieniny mojej mamy, inny niż wszystkie, jaki do tej pory robiłam. Szybko zniknął ze stołu, a resztę zapakowałam na wynos.






Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • łyżka soku z cytryny   

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, i nadal ubijamy, aż masa zacznie lśnić, na koniec dodajemy soc z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy około 20-22 cm. Okręgi układamy na blaszce,  a na nie wykładamy masę bezową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut,a następnie pieczemy przez około 90  w temp. 140 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i czekamy , aż blaty  całkowicie wystygną.    


Składniki na masę cytrynową:
  • 300 ml śmietanki 30% 
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki  Klasyczny lemon curd
  • 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy zimną śmietankę na sztywno, następnie dodajemy cukier i na mały obrotach w małych porcjach serek mascarpone, a na  końcu lemon curd. 
Masą przekładamy blaty bezowe i wkładamy ciasto do lodówki.






Smacznego. 

1 komentarz: