http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 10 lutego 2013

Klasyczny lemon curd

Lemon curd to gęsty krem cytrynowy, który, można zastosować na bardzo wiele sposobów, jako dodatek do kremów do tortów, ciasteczek, babeczek itp.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • sok z 2 cytryn, plus otarta skórka




Jajka roztrzepać, dodać cukier, postawić na kuchence na małym ogniu. Dodać masło, oraz sok z cytryn i otarta skórkę. Mieszać cały czas do momentu, aż krem stanie się gęsty i gładki. 

Należy uważać, aby nie przypalić kremu.

Krem, przecedzić przez sitko, przełożyć do słoika. Taki krem można przechowywać w lodówce, około 2 tygodni.


Smacznego. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz