W lodówce miałam kilka białek, do tortu Pavlova przymierzałam się już długo, a urodziny są idealnym pretekstem dla takiego tortu.
Składniki:
- 4 białka, z dużych jajek, typu L
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 30 dkg tryskawek
- listki mięty
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blaszce na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20 cm.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy się już ubiją dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Należy cukier dodawać stopniowo i po każdym dodaniu długo miksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny i jeszcze miksować przez około 3 minuty. Pianę przełożyć na narysowany okrąg, nie robić tego zbyt długo, najlepiej kilkoma szybkimi ruchami, formować pianę ku górze.
Bezę pieczemy przez 5 minut w temp. 180 stopni, a następnie skręcamy do 140 stopni, i tak pieczemy przez 90 minut. Beza powinna się zarumienić, może lekko popękać, powinna być sucha. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy ciasto na kilka godzin, a najlepiej zrobić ją wieczorem i pozostawić tak na całą noc.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera, i stopniowo po łyżeczce dodawać serka mascarpone, nadal miksując. Masę przełożyć na bezę, wierzch udekorować truskawkami i listkami mięty.
Smacznego.
Piękna !
OdpowiedzUsuńCudna!
OdpowiedzUsuń