Sezon borówkowy w pełni, aż się prosiło o zrobienie drożdżówek z borówkami, wyszły na prawdę pyszne. Polecam szczególnie z mlekiem, na kolację.
Składniki na około 25-30 sztuk:
- około 1 kg mąki
- 2 jajka + 1 do smarowania
- 2 żółtka
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 ml oleju
- około 0.5 kg borówek, ja użyłam borówki amerykańskiej
Z ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10-15 minut. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na gęsty kogel mogel. Dodajemy zaczyn, wsypujemy połowę mąki, olej i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręką, dodając mąkę, tyle ile nam ciasto zabierze. Kiedy już zacznie odchodzić od ręki, a w cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie, dzielimy go na 3 porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy na stolnicy, wcześniej posypana mąką, na grubość około 1 cm. Wykrawamy szklanką koła, na jedna część kładziemy borówki, tak, aby nie wysypywały się poza koło, przykrywany drugim, a boki dokładnie zlepiamy, tak jak w przypadku pierogów.
Przygotowane drożdżówki, odstawimy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Nastawimy piekarnik na 180 stopni. Kiedy drożdżówki podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy do uzyskanie lekko brązowego koloru.
Składniki na lukier:
- sok z połowy cytryny
- 200 g cukru pudru
Do soku z cytrynu dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zimne drożdżówki smarujemy za pomocą pędzelka lukrem, odstawiamy do wyschnięcia lukru.
Smacznego.
Apetycznie wygladaja i zapewne takie sa :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńMniam:)
OdpowiedzUsuń