http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 10 lipca 2013

Placuszki sezonowe z malinami

Już pierwsze maliny pojawiły się, są co prawda jeszcze drogie, ale nie sposób się im oprzeć. Dojrzałe, soczyste i słodkie, po prostu pycha. Dzisiaj przygotowałam z nimi lekkie placuszki, takie w sam raz na upalny dzień. 


Składniki na około 6 placków:
  • 100 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli, proszku do pieczenia i sody
  • szklanka malin
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie jogurt naturalny


Żółtka mieszamy z mąką, cukrem, mlekiem i spulchniaczami. Najlepiej połączyć je za pomocą miksera. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli. Kiedy białka będą już sztywne, przekładamy je do masy jajecznej, dodajemy maliny i oliwę i bardzo delikatnie mieszamy. 
Patelnię najlepiej teflonową nagrzewamy, nakładamy łyżką porcje i smażymy z obu stron. Nie należy placków smażyć na zbyt gorącej patelni, bo szybko się przypalaną i nie usmażą. Lepiej smażyć na małym ogniu a dłużej.
Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego. 



2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie i jakie łatwe :) na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń