http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 16 listopada 2013

Czekoladowa szarlotka

Ciasto to powstało na konkurs u Słodkiej Fantazji , dzisiaj a Wami dzielę się tym przepisem.  Kolejna wersja szarlotki, tym razem czekoladowa. 

Składniki :
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g margaryny lub śmietany
  • 6 łyżek kakao
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
Składniki na masę:
  • 1,2 kg jabłek u mnie czerwona reneta
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 25 g masła
  • 50 g posiekanej lub startej czekolady deserowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Wszystkie składniki siekamy na stolnicy, a następnie wyrabiamy ciasto, gdyby się okazało że ciasto się nie klei, można dodać 1-2 łyżki śmietany. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, i wykładamy do tortownicy, o średnicy 21 cm. Należy dobrze wyłożyć dno i boki na wysokość 3/4 tortownicy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 min, z pozostałego formujemy kulkę i też  wkładamy do lodówki. 

Jabłka obieramy i kroimy na grube plastry. Przekładamy do garnka, dodajemy masło, cynamon i cukier i tak smażymy na małym ogniu przez 15 min. Następnie odstawiamy, po przestudzeniu dodajemy czekoladę i mąkę i dokładnie wszystko mieszamy.  

Tortownicę wyciągamy z lodówki, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy wycinamy z niego dowolne kształty, u mnie to były motylki. Po 15 minutach wyciągamy lekko upieczone ciasto z piekarnika, wykładamy na niego masę jabłkową, a na górę układamy motylki. Można je dodatkowo posmarować białkiem. Ciasto pieczemy w tej samej temp. przez 35 minut. 



Smacznego. 

1 komentarz: